Лекарските заплати да се финансират директно от бюджета, подобно на Covid добавките

...
Лекарските заплати да се финансират директно от бюджета, подобно на Covid добавките
Коментари Харесай

Искат лекарските заплати да не зависят от болничните шефове

Лекарските заплати да се финансират директно от бюджета, сходно на Covid добавките по време на епидемиологичната конюнктура.  Тази концепция стартира ръководителят на парламентарната здравна комисия доктор Антон Тонев ( " Продължаваме промяната " ) по време на здравен конгрес.  

По този метод ще се заобиколи натискът за преразпределяне в други направления на финансовия запас от шефовете на лечебни заведения. В момента в цялата страна текат митинги на медицински експерти, които упорстват да доближат заложените в груповия трудов контракт за бранша 2000 лева минимална заплата за доктор, 1500 лева за здравна сестра и 900 лв. за санитар.



Д-р Антон Тонев предлага лекарските заплати да се заплащат непосредствено от Касата

По думите на Тонев, от бюджета на Министерство на здравеопазването или НЗОК би трябвало да се заделят целево средства за покачване на заплатите, само че парите не би трябвало да отиват в общия бюджет на лечебните заведения. Той е пресметнал, че нужните пари за 2023 година са единствено 240 млн. лв..

Тонев изясни, че когато главните хонорари са ниски, както е в всеобщия случай, и се допълват от в допълнение материално стимулиране, заплатите зависят от благоразположението на административния началник. Така от инструмент за тласък възнагражденията се превръщали в инструмент за свръхконтрол.

" Основно против смяната, която започнахме да обсъждаме, се бореха началниците на лечебните заведения. Те доста остро реагираха против нашето предпочитание да увеличим главната заплата, без да променяме крайния резултат. Т.е. при една и съща междинна заплата в болница просто да има по-голяма съставния елемент обезпечен приход ", напомни той.

Относно запасите, че по този начин няма да се подтикват добре работещите експерти и отделения, Тонев разяснява, че един добър шеф на клиника може да наложи стандарти за добра здравна процедура и в случай че те не се извършват, лекарят да си тръгне след 3 месеца. " Другото е феодализъм, робовладелство ", добави той.

" За 8 месеца в предходното Народно заседание, в които бях ръководител на комисията по опазване на здравето, имах над 100 сигнала за нарушавания и внезапни промени в равнището на възнаграждение на млади лекари след някакъв устен конфликт със своя административен началник ", уточни той.

Въпросът по какъв начин да се доближат заложените от предходното държавно управление нараствания на заплатите в бранша беше обсъждан и на последното съвещание на здравната комисия в Народно събрание, в което взе участие и здравният министър доктор Асен  Меджидиев.



Здравният министър доктор Асен Меджидиев още търси най-хубавата формула за повдигане на заплатите

До момента половината лечебни заведения (154 от 360, включително всички академични и регионални без една) към този момент покачиха заплатите.

Д-р Меджидиев изясни, че страната не може да задължи шефовете на държавни лечебни заведения, чийто притежател е, да усилят заплатите - " тъй като са търговски сдружения, сами си вземат решение и не може да ги задължава ". 

" Заплатите в лечебните заведения се дефинират от здравната вноска, от парите в НЗОК. Проблемът е, че парите се дават за активност, а някои от лечебните заведения не съумяха да изпълнят лимитите си ", сподели доктор Меджидиев.

След това министърът призна, че клиничните пътеки в лечебните заведения бяха увеличени напролет с 25% тъкмо с цел да се вдигнат заплатите. Отделно от това до края на годината те ще бъдат увеличени с още 10%, тъй че това трайно нарастване с 35% ще се усети съществено. Министърът обаче уточни, че има лечебни заведения, като общинските, които в никакъв случай не могат да доближат тези равнища на доходи от увеличените пътеки, с цел да дадат заплати. 

В последна сметка, въпросът със заплатите ще се взема решение с работна група, образувана от доктор Меджидиев. Той даде обещание, че до две седмици ще е подготвен с предлагането на министерството за остойностяване на лекарския и сестринския труд. По въпроса работи екип на УНСС и Министерството на финансите, като за основа са взети френската и немската здравна система.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР